diumenge, 15 d’agost del 2010

LA FONT VELLA


Característiques generals

Aquesta font es troba situada a la Plaça del Mestre Cabré del nucli urbà de Tivissa. Antigament aquesta font era una de les més importants del nucli ja que mai s'assecava i tothom hi anava a buscar l'aigua així com regar-hi els horts situats aigües avall. Hi havia una sèria de basses a la part posterior de la font i l'aigua es recollia a un nivell inferior a l'actual, doncs es baixaven 6 o 7 escales. Per accedir a l'aigua hi havia unes aixetes per obrir i tancar el pas de l'aigua.

Actualment la sortida de la font és el sobreeixidor d'aquestes basses i està a un nivell superior a l'antic i es troba gairebé seca durant tot l'any i quan raja s'aprofita per al regadiu de part de l'horta existent per sota de la font. És una font pública.

Antigament es coneixia amb el nom de Font Major.

L'aigua sobrant d'aquesta font s'aprofitava per emmagatzemar-la a les basses dels diferents molins fariners existents a la zona de Tivissa.

Característiques hidrogeològiques

La font se situa a la zona d'intersecció del barranc provinent de la zona de la pujada de la Llena i del barranc del Freginal. La font està situada a la zona de contacte entre els materials dels barrancs (graves i sorres) i els materials argilosos existents per sota.

L'aigua de la font és la procedent de l'infiltració de pluja que rep el terreny situat a la conca de recepció(pujada de la Llena i barranc del Freginal) i que té unes dimensionas aproximades d'unes 34 hectàrees. En un any mitjà rep una recàrrega natural estimada en uns 22 milions de litres.

Aquesta font és de règim estacional i està en funció de la pluviometria local i des de l'any 2002 la font només s'ha activat quatre cops: Abril de 2004, abril de 2007, juny de 2008 i d'abril a juny de 2009.




Font Vella activa (juny de 2008)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada