diumenge, 15 d’agost del 2010

LA FONT DE L'ABEURADOR


Característiques generals

Aquesta font se situa a l'entrada oest del poble de Tivissa i al barranc de la Fotx. Presenta dos abeuradors rectangulars amb sobreeixidors a ambdós costats.

El nom estaria lligat a que antigament l'ús de l'aigua era per a beure els animals que s'hi arribaven, i d'això és deguda l'existència de dos abeuradors en aquesta font. Actualment aquesta aigua s'utilitza per a necessitats agrícoles d'alguns pagesos (omplir les botes per a 'ensofatar', etc..). L'aigua sobrant dels abeuradors s'utilitza per a regadiu dels horts exisents aigües avall. És una font pública.

La surgència d'aigua és una mina amb voltes de pedra seca i d'uns 120 metres de longitud i fins a l'anomenat Hort de Vivancos i Toneto.

Característiques hidrogeològiques

La mina se situa a sobre de materials quaternaris (sorres i graves) de la zona del barranc de la Fotx i dels hortats veïns i la surgència d'aigua és deguda a l'existència de materials argilosos per sota dels dipòsits de graves del barranc i forma part de l'aqüífer existent a la conca de la Fotx.


L'aigua de la mina és la procedent de l'infiltració de l'aigua de pluja que rep del terreny situat aigües amunt de la mina (racó de la Fotx i hortat) i que té unes dimensions aproximades d'unes 92 hectàrees. En un any mitjà la font rep una recàrrega natural estimada en uns 10.000.000 de litres.

Aquesta font és de règim estacional i està en funció de la pluviometria local i des de l'any 2002 la font ha estat seca durant els següents períodes: Agost - Novembre de 2005 i Desembre de 2007-Gener de 2008


Font de l'Abeurador (juny de 2008)

Aquesta font i la font de la Sèquia del Camí pertanyen al mateix aqüífer i per tant estan lligades a les mateixes oscil·lacions. El fet que la font de la Sèquia del Camí s'assequi abans i que se n'adoni més tard de la de l'Abeurador és degut a la diferència topogràfica existent entre les dos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada